Vocabulari del pagès (VPAG)

Vocabulari del pagès és un llibre preciós de Miquel Pont que deixa testimoni d'una riquesa lèxica que es perd a molta velocitat (cada cop menys jovent es dedica al camp i el que ho fa, ho fa d'una manera més tecnificada); si es perden els referents, els objectes, les paraules deixen de dir-se.

El tindrem en compte per a l'argot, per recollir, matisar o capgirar el que faci falta. Una bona manera de servir-nos del lèxic més nostrat mentre fem un petit homenatge a un món, el de la pagesia, que lentament, tàcitament, va desapareixent.

Per a despertar el cuquet:

Què és un lluquet? Quant és un petricó? I un quartà? Prendrem mal si xollem? La ràpida transformació de la societat durant els darrers cinquanta anys ha deixat a un pas de l'oblit el patrimoni cultural de la pagesia. Estan a punt de desaparèixer unes formes de vida i una determinada visió del món, amb el perill que es perdi per sempre el lèxic que caracteritxava el món de la pagesia. Miquel Pont ha recollit aquest bagatge cultural i lingüístic amb la vivacitat de qui coneix de primera mà totes les feines vinculades al camp. Per elaborar aquest valuós vocabulari il·lustrat, l'autor ha recorregut masies, museus i col·leccions privades durant vint anys.

NOTA BENE: La imatge i la cita de la contraportada són de l'edició del llibre de 2009, nosaltres treballem amb la primera edició, la de juliol de 2005.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada