De Safo de Lesbos, lesbiana; però... lesbià o lèsbic?

Una lesbiana és una dona a qui agraden les dones, un substantiu format a partir del gentilici de la poetessa Safo (Σαπφώ), que va viure els segles VII-VI aC a Mitilene, ciutat de l'illa de Lesbos, a Grècia.

L'adjectiu per a parlar de lesbianes (sexe lèsbic, alliberament lèsbic, relació lèsbica, etc.) ha d'ésser lèsbic, lèsbica i no pas lesbià, lesbiana. Aquest últim, en tot cas, s'ha de referir per parlar dels habitants, dones i homes, de l'illa de Lesbos, com a gentilici, cosa que no ens interessa a l'argot (malgrat que durant molts anys la Comissió Unitària 28 de Juny i moltes entitats que en formen part han parlat d'alliberament lesbià… o sigui, de l'alliberament de Lesbos). 

Vegem que diu el DIEC:
lesbi lèsbia adj. i m. i f. [LC] Natural de l’illa de Lesbos. adj. [LC] Relatiu o pertanyent a aquesta illa o als seus habitants.

lèsbic -a adj. [PS] [LC] Relatiu o pertanyent al lesbianisme.


Queda resolt, doncs.



Per a rematar-ho: una anècdota curiosa i homòfoba -i estúpida- sobre la qüestió la van protagonitzar l'abril de 2008 els habitants de Lesbos demanant a la comunitat homosexual grega que no anomenés lesbianes les dones lesbianes, que només fos un gentilici, perquè era dolent per a la imatge turística de l'illa (van arribar a dur el cas als tribunals).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada