ser del ram de l'aigua

Ser gai, únicament referit als homes.

Expressió genuïna per denominar els gais, segurament provinent del fet que hi hagués molts gais en el subsector tèxtil del ram de l'aigua (tints, acabaments, etc.); expressió molt utilitzada i estesa entre la gent gran però desconeguda pel jovent. L'Alcover-Moll defineix "ser del ram de l'aigua" com "esser pederasta", especifica que l'ha sentida a Barcelona però no n'explica l'origen. Aquesta expressió ja fou tractada fa temps als fòrums de llengua de Racó Català, enllacem la discussió aquí.

Existeix també una expressió que significa el mateix i que sembla tenir el mateix origen: "tenir un puntet de blau"

"Ser del ram de l'aigua" és, segurament, la millor expressió per evitar el castellà "ser de la acera de enfrente" o "de la otra acera", que, d'altra banda, tal com s'explica als fòrums de Racó Català: "Era la manera com es referien els del teatre Arnau del Paral·lel als qui freqüentaven o actuaven a 'El Molino', que queda a l'altra banda". 

8 comentaris:

 1. coneixia de tota la vida el "ser del ram de l'aigua", però no tenia ni idea del "puntet de blau"! Trobo que és molt bona i molt bonica!

  Aquesta s'haurà d'utilitzar! :-D

  ResponElimina
 2. Anava a dir el mateix que en Martí, hehe. Sort d'això dels del Molino, si no, encara hauria de canviar el nom del blog! uf...

  ResponElimina
 3. igual no coneixieu la de: "ser una reina de saba", que també vol dir el mateix, però el seu origen etimològic m'és desconegut!

  ResponElimina
 4. Hola Lebowski, benvingut al blog.

  Doncs jo no la coneixia, però la recollirem! Gràcies!

  (I ja investigarem, també, per treure'n l'entrellat)

  ResponElimina
 5. Ser del ram de l'aigua es segueix utilitzant, jo ho he sentit tota la vida, tamb`es fa servir ser de l'altre ram tant per nois gais com per noies lesbianes

  ResponElimina
 6. Molt bo de veres. Esperq que continues endavant amb aquest bolg

  ResponElimina
 7. Ser o pensar que s'és la reina de Saba, per a mi, vol dir ser molt bufat, molt cregut, pensar-se que és o intentar aparentar molt més del que és, creure's imprescindible.

  ResponElimina
 8. A casa meva "tenir un puntet de blau" vol dir anar "content" un cop s'ha begut alcohol.

  ResponElimina