Jean Genet al Raval de Barcelona

Jean Genet (1910-1986) és un escriptor en llengua francesa que ens interessa especialment a l'argot bord pel que va deixar escrit de la seva estada a Barcelona. Les seves novel·les i obres teatrals estan plenes de situacions sexuals i temes que tracten sobre proxenetes, lladres, homosexuals i altres marginats socials, reflectint la seva pròpia experiència com a pres i homosexual.


A la novel·la Diari del lladre explica la seva estada a Barcelona, els anys 30 del segle passat. Es movia pel barri del Raval, del carrer del Carme cap a les drassanes i la Rambla. Un dels locals que freqüentava era la Criolla, nom que volem recuperar en l'argot bord.



Explica també com un dels llocs on s'originaven els primers contactes sexuals entre homes eren les vespasianes, uns urinaris públics amb una forma característica. El terme vespasiana, el volem adaptar, doncs a l'argot.


Justament al Diari del lladre Genet explica com l'any 1933 una de les bombes anarquistes va destruir les vespasianes on acudien Les Carolines, nom amb què es denominaven les persones que anaven transvestides a aquesta zona. Aleshores, les Carolines van fer una marxa solemne per anar a dipositar flors als urinaris destruïts (cosa que es pot interpretar com una de les primeres accions polítiques LGBTI a la ciutat de Barcelona.

Reproduïm aquí el text, en castellà, del moment del Diari del lladre que en parla:
"!Estaba cerca del puerto y del cuartel, y la cálida orina de millares de soldados había corroído su chapa de metal. Al constatar su muerte definitiva, las Carolinas con chales, mantillas, trajes de seda y chaquetillas ajustadas acudieron a ella en solemne delegación para depositar un ramo de flores rojas anudado con un crespón de gasa. El cortejo partió del Paralelo, torció por la calle San Pablo, bajó por La Rambla hasta la estatua de Colón. Eran las ocho de la mañana, el sol iluminaba la escena. Las vi pasar y las acompañé de lejos. Sabía que mi puesto estaba en la comitiva: sus voces heridas, sus gritos de dolor, sus gestos exagerados, se proponían atravesar el espeso desprecio del mundo. Las Carolinas eran grandiosas: las Hijas de la Vergüenza.
Llegadas al puerto, torcieron a la derecha en dirección al cuartel, y sobre la chapa herrumbrosa y hedionda del meadero público, sobre su chatarra muerta, depositaron las flores."
Més informació i fotos al blog No te quejarás por las flores que te he traído.

Genet al Raval (Documental de TV3): Vivències de l'escriptor francès Jean Genet a Barcelona, on va viure del 1933 al 1934, amb 23 anys. A partir del llibre homònim de Juan Goytisolo i dels textos del mateix Genet, el documental recorre els llocs que l'escriptor va freqüentar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada