La Pastora, maqui intersex

La Pastora és una dels noms propis LGBTI dels Països Catalans, que, amb el temps, ha esdevingut gairebé un mite. Calia parlar-ne en aquest blog. Fem un resum de l'entrada de la Viquipèdia.


Teresa Pla Meseguer, també coneguda com a Florencio, La Pastora, Teresot, el terror del Caro o Durruti, (Vallibona, Castelló de la Plana, 1917 - 2004) va ser un maqui. Va néixer al mas de la Pallissa, una casa de pastors de Vallibona, prop de Morella. En néixer es van adonar que el seu sexe no podia ser definit com a dona ni com a home, i després de consultar al farmacèutic de la Sénia els seus pares van decidir inscriure-la com a nena, perquè no hagués de fer el servei militar. Quan va arribar a la pubertat, va començar a mostrar caràcters sexuals secundaris masculins,[4] encara que va continuar vestint de dona, va passar a ser coneguda com a Teresot.

L'any 1949 un tinent de la Guàrdia Civil i altres membres del sometent la van humiliar a prop de Castell de Cabres, obligant-la a despullar-se. Això és el que la va portar a unir-se als guerrillers (maquis) que hi havia per la zona del Maestrat, juntament amb el fet que la Guàrdia Civil va cremar el Mas del Cabanil. Va vestir-se, a partir d’aquest moment, com a home, es va fer dir Florencio i va tenir com a sobrenoms, Durruti i especialment La Pastora. El periodista de El Caso, Enrique Rubio, va fer que la Pastora fou coneguda per tot l'estat, i li van ser atribuïts els crims dels seus companys. Va ser delatada i capturada per la policia andorrana el 5 de març de 1960. Va ser condemnada a mort, però no va ser executada, passant 17 anys a la presó, ja que va ser amnistiada l'any 1977. Va anar a viure a Marines i després, ja com a Florencio, a un petit poble de Castelló. Va morir l’any 2004 i està enterrada a València.

Farem referència també a dos llibres, assaig i ficció, en castellà:





Per a l'argot, a part del mateix nom propi, Pastora, agafarem també teresot, en minúscula, per referir-nos a una persona intersexual.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada